Udruženje Generala BiH - Logo

Podrška zaključcima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

Podrška zaključcima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

Udruženje generala Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu prati zbivanja u i oko države Bosne i Hercegovine. U odnosu na sva zbivanja aktuelna u posljednjem periodu, izražavamo punu podršku zaključcima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 20.06.2024.godine i objavljenoj listi zajedničkih interesa SAD i gradjana BiH od strane američke ambasade u BiH dana 26.06.2024.godine.

Navedenim objavama i stavovima pružena je jasna, nepokolebljiva i snažna podrška Bosni i Hercegovini, njezinom euroatlanskom putu, uz puno uvažavanje, poštivanje i zaštitu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Navedeni stavovi i zaključci međunarodne zajednice dolaze u vrijeme svjetskih sigurnosnih izazova, ali i kulminacije napada na cjelokupnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, što nas dodatno motivira i ohrabruje. Ne samo da podržavamo svaki oblik i vid pomoći našoj državi, nego smo uvjek bili, kao i sada, spremni pomoći u rješavanju svih civilizacijskih i sigurnosnih izazova ne samo za BiH, nego i za EU, SAD, NATO.

Armija Republike BiH je uvjek bila i ostala saveznik NATO-a, a i danas naše Oružane snage BiH daju doprinos i podršku NATO-u u zaštiti mira u BiH, regionu i svijetu. S tim u vezi podržavamo projekte i aktivnosti na osposobljavanju i opremanju koje realizira Ministarstvo odbrane BiH, predvođeno ministrom Helezom, i OS BiH u saradnji sa NATO i državama partnerima i prijateljima BiH. Reforma odbrane u BiH je najbolja reforma za koju smo između ostalih i mi generali kroz svoju aktivnu službu dali veliki doprinos.

Ovom prilikom želimo iskazati i veliku zahvalnost svim državama i pojedincima koji su dali podršku usvajanju Rezolucije o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Pored zahvalnosti državama inicijatorima i kosponzorima Rezolucije, želimo izraziti priznanje članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodi Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću, njihovim timovima, našoj diplomatskoj misiji pri UN i predstavnicima udruženja žrtava genocida u Srebrenici na velikom doprinosu u toku priprema i usvajanja Rezolucije.

Kao i uvijek do sada, članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine su na raspolaganju svim državnim institucijama da svojim iskustvom i znanjem doprinesu izgradnji mira i povjerenja, izgradnji civilnog društva uz puno uvažavanje pozitivnih različitosti koje vijekovima postoje i čine bit naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Održana 13-ta redovna Skupština UG BiH Održana 13-ta redovna Skupština UG BiH

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine