Udruženje Generala BiH - Logo

Svečana sjednica Udruženja generala Bosne i Hercegovine

Svečana sjednica Udruženja generala Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 24.11.2022.godine u Hotelu „Holiday“ u Sarajevu, okupili su se članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kao i Dana Udruženja generala Bosne i Hercegovine 26.novembra, historijskog dana 1993.godine kada smo po prvi put dobili prvog zvanično činovanog generala Armije međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

I ove godine dodijeljena su najviša priznanja onima koji na svojstven način doprinose kvalitetnijem radu Udruženja generala Bosne i Hercegovine. Predsjednik Udruženja Rizvo Pleh i predsjednik Skupštine Enes Husejnović su uručili priznanja zaslužnim pojedincima.

Prvo priznanje, sa posebnim zadovoljstvom, dodjeljeno je gospođi Benjamini Karić Londrc – gradonačelnici Grada Sarajeva, za iskrenu podršku u radu Udruženja, nesebično zalaganje u širenju istine o našem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, promociji vrijednosti antifašizma i prezentaciji grada Sarajeva.

Udruženje generala Bosne i Hercegovine svoju Povelju, dodijelilo je posthumno generalu Fikretu Jakiću prvom predsjedniku i jednom od osnivača Udruženja, za velike zasluge u formiranju i radu udruženja. Priznanje su preuzele, supruga rahmetli generala gospođa Darinka Jakić i unuka Irma.

Priznanje je dodijeljeno i generalu Džemalu Merdanu, za velike zasluge u predstavljanju i izuzetnim aktivnostima u radu Udruženja, kao i istrajnom zalaganju za ostvarivanje socijalnih i statusnih pitanja branilačke populacije.

Svečanoj sjednici su prisustvovali mnogi dragi prijatelji i saradnici Udruženja. Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti gospodina Mirzu Terzu, pomoćnika ministra za pitanja boraca i invalida OOR u Vladi FBiH sa kojim imamo izuzetnu dugogodišnju saradnju, a koji je pružio sveobuhvatnu podršku u organizaciji svečanosti u povodu ova dva bitna datuma. Ovom prilikom, odata je počast i zahvalnost rahmetli ministru Salki Bukvareviću čovjeku koji je na svojevrstan način vratio našu vjeru u ovu instituciju, inače i našeg saborca pripadnika jedinice Generalštaba „Crni labudovi“. Njegova podrška nama kao udruženju i generalima pojedinačno bila je uvijek iskrena, uz izraze punog poštovanja.

Naš dragi gost bio je i ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi KS Omer Osmanović, takođe naš saborac iz redova Specijalne jedinice za posebne namjene MUP-a RBiH „Bosna“, koji je u prethodnom periodu u punoj mjeri pružio podršku našim članovima, čime je pokazao svoju patriotsku svijest.

Primjeri navedenih funkcionera, su pokazatelji koliko je važno na takvim pozicijama imati savjesne ljude, koji su bili i ostali dio nas, ljude koji razumiju branioce i koji žive sa njima.

Svečana sjednica se nastavila neformalnim druženjem koje je prošlo u ugodnoj atmosferi dobrih prijatelja i saboraca. Iskazano je zajedničko opredjeljenje i odlučnost za dalju borbu i zalaganje za napredak, izgradnju, samostalnost, državnost i neupitnost jedine nam Države Bosne i Hercegovine.

Obilježena godišnjica formiranja 4.korpusa Armije RBiH Obilježena godišnjica formiranja 4.korpusa Armije RBiH
Pravosnažna oslobađajuća presuda braniocima Bosne i Hercegovine Pravosnažna oslobađajuća presuda braniocima Bosne i Hercegovine

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine