Udruženje Generala BiH - Logo

Delegacija Udruženja generala Bosne i Hercegovine sa predsjednicima SDP BiH i NiP

Delegacija Udruženja generala Bosne i Hercegovine sa predsjednicima SDP BiH i NiP

U skladu sa svojim zaključcima Udruženje generala Bosne i Hercegovine je danas nastavilo susrete sa probosansko-hercegovačkim i patriotskim strankama u Bosni i Hercegovini. U sjedištu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine imali smo iscrpne i plodonosne razgovore po pitanju narušene društveno-političke i sigurnosne situacije u našoj državi, prouzrokovanom neustavnim potezima režima iz bh entiteta “Republika srpska”.

Članovi Udruženja su gospodinu Nerminu Nikšiću iznijeli svoje stavove po pitanju aktuelne krize, te namjeru da od svih političkih subjekata traži da zaštita mira, ustavnog poretka, institucija i same države Bosne i Hercegovine budu apsolutni prioritet u njihovim aktivnostima.

Gospodin Nikšić je podržao aktivnosti našeg udruženja i iznio svoje, i stavove stranke na čijem je čelu vezane za trenutnu situaciju. Istakao je da SDP BiH u punom kapacitetu stoji pri stavu da se mora odbraniti mir, državnost, integritet i ustavno-pravni poredak naše države. Po pitanju aktuelnih političkih pregovora, rečeno je da se neće dozvoliti ni najmanji ustupak onima koji pokušavaju narušiti dostignuti nivo demokratije i napore koji se ulažu u demokratski razvoj Bosne i Hercegovine kao multi-kulturnog i prosperitetnog društva. Potcrtano je da se SDP BiH zbog udara na ustavno-pravni poredak povukao iz pregovora o izmjeni Izbornog zakona, jer smatraju da se u ovim kriznim vremenima ne može razgovarati o tako važnim temama.

Na kraju susreta zaključeno je da svi moramo raditi na čuvanju mira, prosperiteta, međunarodnog subjektiviteta i teritorijalnog integriteta, te Ustava Bosne i Hercegovine.

Nakon završenog susreta u SDP BiH, delegacija UG BiH je sa istim ciljem posjetila i sjedište NiP, gdje smo se sastali sa predsjednikom NiP gospodinom Elmedinom Konakovićem i političkim direktorom gospodinom Rusmirom Pobrićem.

Gospodin Konaković se zahvalio članovima Udruženja generala Bosne i Hercegovine na aktivnostima koje provode po pitanju aktuelne krize, jer je to i očekivano od njih koji imaju veliko životno iskustvo, iskustvo iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, nesporan moralni kredibilitet i patriotizam prema Bosni i Hercegovini.

Istakao je da on lično, rukovodstvo i članstvo NiP imaju jasan i nepokolebljiv stav po pitanju ugrožavanja ustavno-pravnog poretka i mira, te da su u punoj mjeri angažovani kako u parlamentarnoj borbi za našu državu, tako i u kontaktima sa međunarodnim djelatnicima u kojima šire istinu o onome što se događa i što se događalo u Bosni i Hercegovini. Važan zadatak na kojima rade članovi Naroda i pravde, istakao je, je obilazak povratničkih naselja u bh entitetu “Republika srpska”.

Završavajući ovaj iscrpni i korisni susret, gospodin Konaković je dao punu podršku aktivnostima Udruženja generala Bosne i Hercegovine, te istakao da će Narod i pravda istrajati u ovoj našoj zajedničkoj borbi zajedno sa svim patriotskim bosansko-hercegovačkim institucijama, strankama i organizacijama.

U sastavu delegacije Udruženja generala Bosne i Hercegovine bili su predsjednik Rizvo Pleh, generali Mustafa Polutak, Džemal Merdan, Enes Husejnović i generalni sekretar Sadik Klinić.

Delegacija Udruženja generala Bosne i Hercegovine se susrela sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denisom Zvizdićem Delegacija Udruženja generala Bosne i Hercegovine se susrela sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denisom Zvizdićem
Udruženje generala Bosne i Hercegovine sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB BiH Udruženje generala Bosne i Hercegovine sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB BiH

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine