Udruženje Generala BiH - Logo

Održana 12.redovna izvještajna Skupština Udruženja generala Bosne i Hercegovine

Održana 12.redovna izvještajna Skupština Udruženja generala Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je jučer, 26.aprila 2023.godine, održana 12.redovna skupština Udruženja generala Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu bili su izvještaji o radu u 2022.godini i planovi za 2023.godinu. Važno je naglasiti da su svi izvještaji i planovi usvojeni jednoglasno.

Skupština je donijela zaključke da se što još intenzivnije i agresivnije uključimo u društvena zbivanja, da organizujemo okupljanja u više gradova BiH, da uđemo u projekat izgrade Monografije bosansko-hercegovačkih generala, da se nastave kontakti i saradnja sa nosiocima vlasti kako bi se popravila pozicija branilaca, a Skupština je donijela odluku da se ustanovi priznanje Udruženja "Plaketa odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995." za koju će se u narednom periodu donijeti pravilnik i kriteriji za dodjeljivanje.

Takođe, Skupština je donijela odluke o dodjeli priznanja za zaslužne pojedince i kolektive, koja će biti dodjeljena na Svečanoj sjednici u povodu Dana Udruženja.

Povelja UG BiH dodijeljena je:

generalu u penziji Halilu Brzini i

generalu u penziji Sulejmanu Vranju, te posthumno generalima:

Mustafi Hajrulahoviću - Talijanu i

Mehmedu Alagiću.

Zahvanica UG BiH dodijeljena je gospodinu Almiru Šaćiragiću, demobilisanom pripadniku Armije RBiH i višegodišnjem saradniku našeg udruženja.

Međutim, s obzirom na trenutnu društvenu, političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, većina vremena je provedena u analiziranju i razgovoru o navedenoj problematici. Generali, članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine na održanoj Skupštini donijeli su slijedeće stavove:

  1. Mi penzionisani generali, članovi UG BiH, u punoj mjeri i svome maksimalnom kapacitetu stojimo uz naše predstavnike u državnim organima koji rade na zaštiti integriteta, međunarodnog subjektiviteta i državnosti Bosne i Hercegovine,
  2. Insistiramo da svi građani i predstavnici vlasti ne dovode u pitanje, već da istrajno rade na očuvanju i izgradnji državnih institucija na svim nivoima,
  3. Posebno zahtijevamo od svih probosansko-hercegovačkih stranaka i partija, da prekinu sa destruktivnim međusobnim sukobima i da se okupe u političkoj borbi na zaštiti političkog i svakog drugog subjektiviteta države,
  4. Poručujemo svim neprijateljima, i unutrašnjim i vanjskim, da mi Bosanci i Hercegovci nemamo druge države. Nismo i nećemo se nikada odreći ni jednog njenog pedlja, nećemo zaboraviti sve patriote koji su dali svoje živote i dijelove tijela za odbranu od agresije, a naša domovina nikada neće biti predmet nikakvog razdruživanja niti potkusurivanja.
  5. Pozivamo sve patriote, sve građane, sve političare da čuvamo i razvijamo našu Bosnu i Hercegovinu na korist svih njenih građana, da svojoj djeci dajemo nadu lijepu i prosperitetnu budućnost, a ne budućnost stradanja, mržnje i šovinizma.
31.godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine 31.godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine
Posjeta Republici Hrvatskoj Posjeta Republici Hrvatskoj

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine