Udruženje Generala BiH - Logo

Održana Skupština Udruženja generala Bosne i Hercegovine

Održana Skupština Udruženja generala Bosne i Hercegovine

Događanja u našem užem i širem okruženju, izjave političara iz nama susjednih država, kao i određeni događaji u Bosni i Hercegovini su nas prisilili da razmotrimo kakve posljedice po našu domovinu mogu proizvesti navedena zbivanja.

Mi kao generali, i kao građani, imamo puno pravo iskazivati svoje stavove jasno i javno, a posebno kada zaključimo da stanje nije zadovoljavajuće. Mi nismo i ne želimo politizirati, ali ističemo da je za nas jedina politika ona za koju je neprikosnovena država Bosna i Hercegovina u kojoj su svi narodi i građani ravnopravni, kojoj je neupitan njen državni suverenitet i teritorijalni integritet, koja će dati sve od sebe da kontinuirano napredujemo na putu evropskih i, od posebne važnosti, NATO integracija, kao i ekonomskog i svakog drugog prosperiteta.

Tražimo od naše aktuelne vlasti, na svim nivoima, da iskoriste sve načine kako bi se energično suprostavili kontinuiranim nasrtajima na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine od strane naših komšija i susjeda.

Pozivamo međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini da konačno konkretno djeluju i zaustave antiustavna i nezakonita djelovanja iz bh entiteta „Rs“. Ovom prilikom ih pozivamo da čvrsto reaguju na najavljena januarska događanja u Istočnom Sarajevu, jer se kod nas kaže „bolje spriječiti, nego liječiti“.

Posebnu gorčinu nam predstavlja uporno ignorisanje naših i zahtjeva organizacija civilnog društva da se konačno procesuiraju slučajevi sa A liste Tribunala u Hagu, da se procesuiraju oni koji su provodili teror nad Sarajevom, Goraždem, Mostarom, oni koji su odgovorni za Tomašicu i ine masovne grobnice, za pokolje i sistemska silovanja širom Bosne i Hercegovine... Ali ne, „naše“ tužilaštvo po ko zna koji put pokreće Dobrovoljačku, podiže optužnice protiv političkog i vojnog vrha međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine koja se, zamislite čuda, branila od otvorene agresije potvrđene presudama Suda u Hagu... Sve ovo nas tjera na sumnju da se pitamo koji im je cilj? Pravo i pravda, ili izjednačavanje krivice između agresora i branitelja??

Na kraju smo zaključili da, zajedno sa svim bosanskohercegovačkim patriotskim snagama, ostajemo čvrsto i nepokolebljivo na braniku države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana. Mi nikada nećemo, i ne smijemo, zaboraviti najbolje bosanskohercegovačke sinove i kćeri koji su dali svoje živote i dijelove tijela kako bismo je odbranili i sačuvali.

Mi rezervnu državu nemamo!!

Pravosnažna oslobađajuća presuda braniocima Bosne i Hercegovine Pravosnažna oslobađajuća presuda braniocima Bosne i Hercegovine
Susret Dr Denisa Bećirovića sa delegacijom Udruženja generala u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Susret Dr Denisa Bećirovića sa delegacijom Udruženja generala u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine