Udruženje Generala BiH - Logo

Svečana akademija Udruženja generala Bosne i Hercegovine

Svečana akademija Udruženja generala Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je održana Svečana akademija Udruženja generala Bosne i Hercegovine u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine i Dana Udruženja generala BiH. Tim povodom se u kongresnoj dvorani „Holiday“, pored članova Udruženja i porodica preminulih generala, okupio veliki broj saboraca, prijatelja i predstavnika civilne vlasti sa svih nivoa, te predstavnika Oružanih snaga BiH.

Svečana akademija je, na naše veliko zadovoljstvo, održana pod pokroviteljstvom gradonačelnice Grada Sarajeva prof. Dr Benjamine Karić.

Iako je sjednica bila svečarskog karaktera, u obraćanjima se neminovno govorilo i o društveno – političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj državi. Jednoglasan stav je preovladavao, da mi drugu domovinu nemamo i da ćemo je i u budućosti braniti na sve moguće načine.

Dali smo punu podršku prisutnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH gospodinu Željku Komšiću i članu Predsjedništva prof. Dr Denisu Bećiroviću, na žalost nije bio u mogućnosti prisustvovati, u njihovom radu i odbrani ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Naglasili smo da naši predstavnici u institucijama vlasti prilikom donošenja svih bitnih odluka, nikada ne smiju zaboraviti najbolje kćeri i sinove ove zemlje koji su dali svoje živote i dijelove tijela u odbrani od agresije i fašizma, kako u periodu 1941. do 1945., tako i od 1992. do 1995.

Pored prigodnog kulturno – umjetničkog programa, na Svečanoj akademiji je održana dodjela priznanja Udruženja generala BiH. Priznanja su dodijeljena generalima Halilu Brzini i Sulejmanu Vranju, posthumno generalima Mustafi Hajrulahoviću – Talijanu i Mehmedu Alagiću, kao i velikom prijatelju i saradniku našega udruženja gospodinu Almiru Šaćiragiću iz sarajevske firme za grafički dizajn „Triptih“.

Svečana akademija je završena zajedničkim druženjem, s porukom da se vidimo i naredne godine u jačoj i stabilnijoj Bosni i Hercegovini!

Gradonačelnica Sarajeva prof. dr Benjamina Karić je moralna vertikala i ogledalo slobodoumnog i herojskog Sarajeva Gradonačelnica Sarajeva prof. dr Benjamina Karić je moralna vertikala i ogledalo slobodoumnog i herojskog Sarajeva
Udruženje generala dobilo status "Udruženje od posebnog značaja za Grad Sarajevo" Udruženje generala dobilo status "Udruženje od posebnog značaja za Grad Sarajevo"

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine