Udruženje Generala BiH - Logo

30-ta godišnjica formiranja "Crnih labudova" u Sarajevu

30-ta godišnjica formiranja "Crnih labudova" u Sarajevu

Danas je delegacija Udruženja imala zadovoljstvo prisustvovati obilježavanju 30-te godišnjice formiranja 120-lbr GŠ Armije RBiH - "Crni labudovi" u Sarajevu.

Delegacija u sastavu general Rizvo Pleh, general Fikret Ćuskić i sekretar Sadik Klinić, prisustvovala je odavanju počasti palim pripadnicima Crnih labudova i svečanosti koja je organizovana u povodu godišnjice. U prisustvu velikog broja porodica šehida i pripadnika ove brigade, kao i velikog broja zvanica i prijatelja, održano je dostojanstveno obilježavanje tri decenenije od formiranja Crnih labudova.

Ovom prilikom još jednom smo se podsjetili na njihov slavni ratni put i uspjehe. Zadovoljstvo nam je uvećala dodjela Zahvalnice UB "Crni labudovi" za saradnju naša dva udruženja i našu podršku, koju je primio i zahvalio se predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine.

Jedinica "Crni labudovi" je formirana 10. maja 1992. u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna. Nakon pogibije Narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatog kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli su odluku da jedinica dobije naziv "Crni labudovi".

"Crni labudovi" su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa Armije RBiH, a 79 pripadnika jedinice "Crni labudovi" položilo je živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 pripadnika su odlikovana najvišim armijskim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan".

Saopštenje u povodu istupa Stjepana Kljujića na FACE TV Saopštenje u povodu istupa Stjepana Kljujića na FACE TV
Otvoreno pismo u povodu potvrđivanja optužnice u slučaju Dobrovoljačka od strane Suda BiH Otvoreno pismo u povodu potvrđivanja optužnice u slučaju Dobrovoljačka od strane Suda BiH

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine