Udruženje Generala BiH - Logo

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine - 30 godina ponosa i slave

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine - 30 godina ponosa i slave

Armija je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH.

Armiju, koju je činilo više od dvjesto hiljada vojnika, formirale su jedinice Teritorijalne odbrane BiH i organizirani dobrovoljci.

"Mnogoljudna bosanska ratna Armija, koja je srcem i prsima branila Bosnu i njen narod, izvršila je svoj zadatak! Zahvaljujući njoj, u miru koji je zaključen, ima i nešto pravde, za nas. I to, ima onoliko pravde, koliko je to njena zasluga. Narod se ponosio vama, uvjereni, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu. I jeste! Neprijatelj to zna, i ubuduće će tri puta razmisliti, prije nego što se usudi da digne ruku na zemlju i narod, i narod ove zemlje. Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti". Ovako je govorio prvi predsjednik Predsjedništva RBiH rahmetli Alija Izetbegović na čuvenoj smotri ponosa i slave, na Olimpijskom stadionu Koševo, prilikom Smotre jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. aprila 1997. godine.

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine učestvovali su svim programima obilježavanja 30 - te godišnjice naše Armije i odali dužnu počast poginulim i preminulim pripadnicima i veteranima.

Neka nam vječno živi naša domovina Bosna i Hercegovina!

28.godišnjica 7.korpusa Armije RBiH 28.godišnjica 7.korpusa Armije RBiH
Susret Gradonačelnice dr. Benjamine Karić sa delegacijom Udruženja generala Bosne i Hercegovine Susret Gradonačelnice dr. Benjamine Karić sa delegacijom Udruženja generala Bosne i Hercegovine

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine