Udruženje Generala BiH - Logo

Promocija knjige generala Fikreta Muslimovića „Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990-2003“

Promocija knjige generala Fikreta Muslimovića „Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990-2003“

U Sarajevu je u četvrtak upriličena promocija knjige „Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990 - 2003“, autora Fikreta Muslimovića.

Promocija knjige, u organizaciji Fondacije "Alija Izetbegović" i izdavača Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, održana je u okviru obilježavanja 20. godišnjice smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajevo i gradonačelnice Benjamine Karić.

Promotori su bili akademik Ferid Muhić, Selmo Cikotić i Jahja Muhasilović.

Autor knjige i penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Fikret Muslimović kazao je novinarima, pred početak same promocije, kako je veoma sretan što njegova knjiga izaziva pažnju i što se njena promocija održava u povodu godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića.

“Naša je obaveza da se na neki način odužimo Aliji Izetbegoviću za, po mom mišljenju, veličanstvena djela koja je učinio u raznim oblastima društvenog života, ne samo politike, vojske, sigurnosti, nego i kulture, čak je vrlo dobro i temeljito poznavao ekonomska kretanja u zemlji i svijetu”, kazao je Muslimović, napominjući kako Izetbegović nije bio običan državnik.

“Predsjednik Izetbegović je u oblasti vanjske politike bio jedan veliki i mudar državnik. Znao je povezivati stanje unutar zemlje i uslovljenost rezultata koji se postižu u vanjskoj politici. Jer je smatrao da svi politički i društveni subjekti u Bosni i Hercegovini trebaju imati adekvatno i prikladno ponašanje koje će zavrijediti pažnju i poštovanje svih u demokratskom svijetu i da po tom osnovu postanu saveznici BiH u njenoj odbrani. Predsjednik Izetbegović je imao tu harizmu da je on postepeno, ne samo imao značajne države u svijetu za saveznice Bosne nego je izgradio i lična prijateljstva sa državnicima tih savezničkih zemalja”, smatra Muslimović.

Jahja Muhasilović rekao je kako ova knjiga nudi jedan specijalan uvid od autora koji je dobro poznavao Aliju Izetbegovića i kojem je predsjednik Izetbegović davao niz odgovornih funkcija.

“Prvi put imamo izbliza objašnjenja nekih historijskih procesa koji su bili jako važni za BiH. Naime, ova knjiga se najviše fokusira na vanjsku politiku BiH tokom perioda dok je Izetbegović upravljao državom i definitivno nam daje jedan uvid kako je zapravo mukotrpno tekao proces međunarodnog priznavanja Bosne i Hercegovine, mislim da je autor to približio čitaocima na najbolji način”, kazao je Muhasilović.

Dodao je kako čitaoci u ovoj knjizi mogu vidjeti u kakvim okolnostima se gradila bh. diplomatija i "u kakvim okolnostima je Alija Izetbegović iz vrlo limitiranih kapaciteta države svojom sposobnošću i karakterom izvlačio maksimum".

Cikotić je kazao kako ova knjiga pokazuje kako je Alija Izetbegović “svojom sugestivnošću i snagom svoje ličnosti od protivnika na međunarodnoj sceni uspio da pravi prijatelje BiH”.

“O tome kako je, unatoč onima koji su u tom vremenu mislili da mogu odlučivati o sudbini BiH i koji mogu završiti sa trajanjem BiH kao države, jedna mudra politika pretvorena u volju velikog procenta građana BiH pretvorena u pobjedu na moralnom, političkom i bojnom polju”, poručio je Cikotić.

Preneseno AA (Anadolu Agency)

 

Nastavak zajedničkih aktivnosti i saradnje sa ministrom Nedžadom Lokmićem Nastavak zajedničkih aktivnosti i saradnje sa ministrom Nedžadom Lokmićem
Produbljujemo saradnju sa Gradom Sarajevom i gradonačelnicom prof. Dr Benjaminom Karić Produbljujemo saradnju sa Gradom Sarajevom i gradonačelnicom prof. Dr Benjaminom Karić

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine