Udruženje Generala BiH - Logo

Predstavnici Udruženja na okupljanju veterana u povodu neustavnog djelovanja od strane rukovodstva bh entiteta "Rs"

Predstavnici Udruženja na okupljanju veterana u povodu neustavnog djelovanja od strane rukovodstva bh entiteta "Rs"

Danas, 02.01.2023.godine u Vogošći, se okupila grupa veterana odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995.godine ponukani ponovnim antiustavnim i nelegitimnim djelovanjem režima bh entiteta „Rs“.

Pored pripadnica Udruženja „ŽENE BORCI 92-95“ KS, prisutni su bili i predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine, SUB Patriotske lige Bosne i Hercegovine, Zelenih beretki i gospođa Dušanka Ivanković kao jedna od inicijatorki okupljanja, inače sestra našega saborca nosioca Priznanja „Zlatni ljiljan“ pokojnog Predraga Lasice koji je položio život 1993.godine u borbama na Orahovom brijegu.

Sa izraženom dozom ogorčenja prema kontinuiranim neustavnim aktivnostima suprotnim odredbama i aneksima Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane režima u bh entitetu „Rs“, što kulminira posebno svakog 9.januara kada obilježavaju nelegitimnu i neustavnu godišnjicu toga entiteta, dižemo svoj glas i kažemo DOSTA. Ovaj put to žele i najavljuju realizovati u Lukavici, predgrađu Sarajeva koje je od strane tzv. VRS četiri godine držano u opsadi i nad čijim su građanima činjena neviđena zvjerstva, uz takođe najavljenu paravojnu vježbu.

Takođe pozivamo sve nevladine organizacije, pripadnike i pripadnice Armije i MUP RBiH, civilne žrtve rata, porodice šehida i poginulih boraca, građane i građanke Sarajeva, da rušioci mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma konačno moraju biti zaustavljeni na sve zakonske i demokratske načine.

Zahtijevamo od Visokog prestavnika u Bosni i Hercegovini, predstavnika i institucija EU i NATO, OSC-a i svih ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na ambasade zemalja Quint-e, da hitno i konkretno reaguju u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima, da konačno zaustave antidejtonsko i antiustavno djelovanje rukovodstva bh entiteta „Rs“. Jedina nam domovina Bosna i Hercegovina je zajednička domovina svih nas, i u skladu sa zajedničkom historijom, i prema odlukama ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a koje garantuju granice koje danas imamo. Ističemo da mi podržavamo sve one koji su na tračnicama evropskih i svjetskih integracija, zajedništva, civilizacijskog prosperiteta i dobrosusjedskih odnosa.

Svim legalnim i legitimnim sredstvima ćemo braniti odluke ZAVNOBiH-a, Ustav Bosne i Hercegovine, te tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995.

Susret Dr Denisa Bećirovića sa delegacijom Udruženja generala u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Susret Dr Denisa Bećirovića sa delegacijom Udruženja generala u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine
Udruženje generala pruža punu podršku gradonačelnici Karić u njenim stavovima o neustavnom obilježavanju 9.januara Udruženje generala pruža punu podršku gradonačelnici Karić u njenim stavovima o neustavnom obilježavanju 9.januara

Prijatelji i saradnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine